Lívia szépség blogja

Friss topikok

  • : @Emmanuel Goldstein: És az már nem is számít ami a mell és a segg között van? (2014.01.07. 22:19) Belső kozmetika

Archívum

A szép bőr titka

2014.01.12. 14:43

szerző: budbundy

Alig van testünknek olyan része, amelyet annyira kevéssé ismernénk, mint bőrünket. Ez a másfél négyzetméternyi felület, amely testünket körülfogja, nem pusztán burkolat, amely a húst a csontokkal összetartja. Anatómiailag természetesen ez is feladata. De ehhez még hozzájön sok más.

 

A bőrnek egész sor fontos funkciót kell ellátnia. Tárolója bizonyos anyagoknak, amelyek fontos szerepet töltenek be az anyagcserében; kiválasztja a szervezetből a mérgező hulladéktermékek egy részét; támogatja a tüdőt a légzés munkájában, és oltalmazza a testet külső behatások (baktériumok, időjárási befolyások stb.) ellen. Végezetül a benne igen finoman elosztott idegszálacskák egy fölöttébb érzékeny érzékszerv jellegével ruházzák föl.

 

emberi-bor-hany-kilogramm[1].jpg

 

Bőrünk „anyaga” nagyszerű. Jóllehet átlagban mindössze másfél-két milliméter vastag - hála rugalmasságának bámulatos ellenállóerővel rendelkezik. Sérülések után is hihetetlen gyorsasággal újul meg. Így egy vágás kívülről ugyan csak körülbelül egy hét múlva gyógyul be, a legalsó bőrréteg azonban, alighogy elállt a vérzés, máris begyógyult és képes funkciói ellátására.

 

Vitalitása folytán a bőr arra is képes, hogy a legjobban igénybe vett helyeken megvastagodjék és megkeményedjék. E szerencsés tulajdonság híján némelyik „kézimunkásnak” rég nem volna bőr a kezén. Az úgynevezett derma, a bőr eleven rétege, szakadatlanul termeli a sejteket. A legfelső réteg sejtjei mind laposabbá válnak, mindinkább elszarusodnak, míg végül lehámlanak. Ez annyit jelent, hogy az ember a bőrét szüntelen ritmusban megújítja.

 

A bőr felülete nem sima. Mélyedések finom hálózata húzódik rajta keresztül, s ezek minden egyednél sajátos, csaknem megváltoztathatatlan vonalvezetést mutatnak, ami mindenekelőtt az ujjak hegyén ismerhető fel világosan. Ezen az érdekes tényen alapszik az ujjlenyomat segítségével való pontos személyazonosítás.

 

A bőr egész felületén többé-kevésbé egyenletesen oszlanak el azoknak a mirigyeknek a kimeneti nyílásai, amelyek verejtéket és faggyút választanak ki. A verejtékmirigyek megtalálhatók az egész testen, de legsűrűbben a tenyéren és a talpon, a hónaljban és a lágyékhajlatban, s két fontos feladatot töltenek be: kiválasztják az anyagcsere során állandóan termelődő salakanyagok egy részét, és szabályozzák a test hőmérsékletét. Normális körülmények között az ember naponta egy liter verejtéket választ ki. E mennyiség elpárolgása csaknem 600 kalóriát vesz igénybe. Erős izommunka vagy nagy hőség esetén a szervezet naponta tíz liter verejtéket is kiválaszthat.

 

Ha a bőr felületének több mint egyharmada elpusztul - égés stb. következtében -, a szervezet már nem képes elegendő vizet leadni, és beáll a halál.

 

borapolas[1].jpg

 

A normális bőrszín változásaiból bizonyos belső betegségekre, pl. vérszegénységre, sárgaságra vagy ólommérgezésre következtethetünk. Kínai orvosok már kétezer évvel ezelőtt bámulatosan pontos diagnózisokat állapítottak meg a bőr színe, elváltozása alapján. A bőr megfigyelésével bizonyos lelkiállapotokra is következtethetünk. Aki fél, elsápad vagy „libabőrös”-sé válik. Aki dühbe gurul, vörös vagy sápadt lesz. A szemérmes elpirulás még ma is a legjobb válasznak számít a szerelmi vallomásra.

 

Még megemlítjük, hogy a bőr három rétegből áll: a hámrétegből (epidermisz), az irharétegből (kutisz vagy kórium) és a bőraljából (szubkutisz). Mindezekkel elmondtuk a legfontosabb tudnivalókat a bőrről és funkcióiról.

 

Vizsgáljuk meg most közelebbről azokat a problémákat, amelyeket a bőrünk okoz. Ámbár helyesebb volna, ha így mondanánk: amelyeket mi okozunk neki! Mert többnyire mi vagyunk a vétkesek.

 

Az eszményien szép bőr tiszta, feszes, tompán csillogó. Mindenekelőtt „élnie” kell. Mennél elevenebb, annál nagyobb a varázsa. Mármost, hogy ezt az eszményi állapotot elérhessük és megtarthassuk, bőrünket ápolnunk kell. És mindjárt itt kezdődnek a nehézségek.

 

Mindennek, amit ápolni akarunk, ismernünk kell a struktúráját.

 

Ezért a kozmetika alfája és omegája aszerint változik, hogy milyen a bőrünk típusa. Sokféle bőrt különböztetünk meg. Itt a normális, a zsíros, a száraz, a vegyes és az ideges bőrről kívánunk beszélni. A többi típus, így az allergiás, az atrófiás stb. bőr kezelése orvost igényel.

 

A normális bőr a természet adománya, amelyet rendszeres ápolással kell megőrizni. Az ilyen bőr sima, vérellátása jó, finom pórusú, rugalmas, színei üdék, érzékenysége megfelelő. A napot is jól tűri, és minden ingerre normálisan reagál.

 

A zsíros bőr egyáltalán nem eszményi. Pórusai tágak, gyakran mitesszeres, vérellátása rossz, színe sápadt vagy sárgásszürke, zsírosan fénylő. Hámrétege erős és vastag; gyakran emiatt tisztátalan a bőr.

 

Száraz bőrrel gyakorta már fiatal lányoknál találkozunk. Érettebb évjáratokban még gyakoribb. Minthogy ez a bőrtípus különösen ki van téve károsodásoknak, nagyon gondos ápolást igényel. A száraz bőr vékony és áttetsző, finom pórusú, gyakran pikkelyes, igen érzékeny. Hajlamos a hajszálerek megpattanására, „grízszemcsék” és kis ráncok képződésére - különösen a szem körül.

 

Fotolia_6301035_XS[1].jpg

 

A vegyes bőr az idáig említett bőrfajták közül kettőből vagy háromból tevődik össze. Az orron és az állon zsírosan fénylő, jellemzői a nagy pórusok és a mitesszerek. Az arc, a homlok és a szem körüli részek viszont szárazak, pikkelyesek és ingerekre érzékenyek.

 

Ideges bőrük többnyire a „csupa ideg” embereknek van. Az ideges típusú bőrkép - mint magának az idegességnek a foka is -állandóan és igen különbözőképpen, néha óráról órára változik. Megeshet, hogy a bőr az egyik pillanatban világos, szép, tiszta, nem sokkal később pedig egyszerre izgatott, foltos lesz. Közben gyakran képződnek gyorsan felpattanó hólyagocskák rajta, amelyek vizenyővel teltek. Az ideges bőr lehet zsíros is, száraz is. Eredete olykor az egészség zavaraira vezethető vissza, így rendkívüli érzékenységét előidézhetik keringési zavarok, krónikus székrekedés stb. Ezért, ha ilyen a bőre, legelőször is menjen orvoshoz. Mindaz, amit vérkeringésének erősítésére és a székrekedés megszüntetésére tesz (orvosi kezelés!), arcbőrének is javára válik.

 

Kerülje az erősen fűszerezett ételeket is, az élvezeti cikkek túlzott fogyasztását, a magas alkoholtartalmú italokat, sose egyék túl forró ételt, korlátozza „tabletta-fogyasztását”, gondoskodjék bőséges alvásról és vitaminokban gazdag táplálkozásról.

 

Rovatunk következő részében részletesebben megismerkedünk a különböző bőrtípusokkal és azok ápolásával, megtanuljuk a bőrteszt elvégzését, mellyel megállapíthatjuk saját bőrünk típusát is.

 

Ha tetszett a cikk, köszönd meg egy tetszikkel!

Címkék: index betegségek trükkök szépség nők tippek szépségápolás pihenés tanácsok bőrápolás bőrbetegségek száraz bőr irritáció bőrtípusok index2 ráncok minden nő szép kényes bőr beteg bőr

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://liviakuckoja.blog.hu/api/trackback/id/tr385754284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása